• Cart Is Empty
  • Yellow Mustard Oil
  • Yellow Mustard Oil
  • Yellow Mustard Oil
  • Yellow Mustard Oil
  • Yellow Mustard Oil
  • Yellow Mustard Oil
  • Yellow Mustard Oil
  • Yellow Mustard Oil
  • Yellow Mustard Oil
  • Yellow Mustard Oil
  • Yellow Mustard Oil
  • Yellow Mustard Oil
  • Yellow Mustard Oil
  • Yellow Mustard Oil
product-details
product-details
product-details
product-details
product-details
product-details
product-details
product-details
product-details
product-details
product-details
product-details
product-details
product-details

Yellow Mustard Oil

₹199 (inclusive of all taxes)

Free Shipping On Order Above 500


WEIGHT

500ml     1 Litre    

Quantity





  • Shelf Life: 6 Months

    Cold pressed virgin edible oil, obtained from organically grown yellow mustard seeds via traditional Kachi Ghani method. No preservatives.How to use:Having less pungency and mild flavor compared to black mustard oil makes it a very good substitute for olive oil or refined oil for cooking purposes A good relief for indigestion as it promotes digestion by stimulating the secretion of gastric juices.Benefits:Yellow Mustard oil may help combat bacterial infections in the colon, intestines, urinary tract, and other areas of the digestive system when ingested. As a stimulant of gastric and biliary secretion, mustard oil also assists digestion by activating the excretion system and increasing one's desire to consume food. It also has a high amount of vitamin E, which helps to keep the skin healthy. Additionally, when used topically, it may aid in UV and pollution protection for the skin.


    How to use:
  • Having less pungency and mild flavor compared to black mustard oil makes it a very good substitute for olive oil or refined oil for cooking purposes
  • A good relief for indigestion as it promotes digestion by stimulating the secretion of gastric juices.
  • Benefits:Yellow Mustard oil may help combat bacterial infections in the colon, intestines, urinary tract, and other areas of the digestive system when ingested. As a stimulant of gastric and biliary secretion, mustard oil also assists digestion by activating the excretion system and increasing one's desire to consume food. It also has a high amount of vitamin E, which helps to keep the skin healthy. Additionally, when used topically, it may aid in UV and pollution protection for the skin.


    Answer: The term kachi ghani refers to the 'cold press' extraction method for extracting oil from seeds. To extract mustard oil, mustard seeds are crushed at a low temperature, preserving the oil's inherent characteristics, antioxidants, and essential oils. Answer:  As far as cooking is concerned, both yellow and black mustard oils are useful. They only differ when it comes to flavour and pungency. Compared to black mustard oil, yellow mustard oil is less pungent and has a milder taste. Different areas of the world employ yellow mustard seeds, oil, and greens as ingredients in their cuisine. As a healthier alternative to mayonnaise, yellow mustard sauce is a low-calorie condiment (just 3 calories per teaspoon!). Answer: In addition to its cardioprotective properties, mustard oil has been shown to reduce cancer cell development and relieve headaches, as well as reduce the symptoms of arthritis, such as rheumatoid arthritis and migraines. There are other uses as well, including treating a fever or a cold as well as lower back discomfort and muscular pain. Answer: The mustard oils by Vediko are created through a traditional cold pressed method of extraction called 'kacchi ghani' where it is not heated throughout the process and hence has all its nutritional value remain intact. Answer: The extraction method differs between cold pressed and refined oils, which impacts their nutritional content. Cold-pressed oils are healthier than refined oils because they are not cooked throughout the process, retaining the majority of the nutritional content. All of the cold-pressed oils are high in vitamin E, which has anti-inflammatory effects, and oleic acid, which promotes immunity. Answer: Yes. Mustard oil has a high concentration of vitamin B complex, vitamin A, vitamin E, calcium, protein, and omega 3 fatty acids which are good for skin. These help us to minimise fine lines and wrinkles. It also aids in the removal of tan from the skin. If you have chapped lips, mustard oil can help. It's antibacterial and antifungal qualities keep acne at bay keeping our skin clean and glowing. Answer: It contains vitamin A, which is similar to that found in black mustard oil, and stimulates hair growth by stimulating hair follicles. Selenium and healthy fats are also abundant in mustard oil, which contribute to the hair's lustre and strength. The oil also contributes to the darkening of the hair.


    Cold pressed virgin edible oil, obtained from organically grown yellow mustard seeds via traditional Kachi Ghani method. No preservatives.

    How to use:

    Having less pungency and mild flavor compared to black mustard oil makes it a very good substitute for olive oil or refined oil for cooking purposes

    A good relief for indigestion as it promotes digestion by stimulating the secretion of gastric juices.

    Benefits:

    Yellow Mustard oil may help combat bacterial infections in the colon, intestines, urinary tract, and other areas of the digestive system when ingested. As a stimulant of gastric and biliary secretion, mustard oil also assists digestion by activating the excretion system and increasing one's desire to consume food. It also has a high amount of vitamin E, which helps to keep the skin healthy. Additionally, when used topically, it may aid in UV and pollution protection for the skin.


    Write a review

        


    Ingredients Yellow mustard seeds

    Store at Room Temperature

    Q1. What is kachi ghani mustard oil?

    Answer: The term kachi ghani refers to the 'cold press' extraction method for extracting oil from seeds. To extract mustard oil, mustard seeds are crushed at a low temperature, preserving the oil's inherent characteristics, antioxidants, and essential oils.

    Q2. Which mustard oil is best for cooking, yellow or black?

    Answer:  As far as cooking is concerned, both yellow and black mustard oils are useful. They only differ when it comes to flavour and pungency. Compared to black mustard oil, yellow mustard oil is less pungent and has a milder taste. Different areas of the world employ yellow mustard seeds, oil, and greens as ingredients in their cuisine. As a healthier alternative to mayonnaise, yellow mustard sauce is a low-calorie condiment (just 3 calories per teaspoon!).

    Q3. Is yellow mustard oil good for health?

    Answer: In addition to its cardioprotective properties, mustard oil has been shown to reduce cancer cell development and relieve headaches, as well as reduce the symptoms of arthritis, such as rheumatoid arthritis and migraines. There are other uses as well, including treating a fever or a cold as well as lower back discomfort and muscular pain.

    Q4. Is this mustard oil refined or cold pressed?

    Answer: The mustard oils by Vediko are created through a traditional cold pressed method of extraction called 'kacchi ghani' where it is not heated throughout the process and hence has all its nutritional value remain intact.

    Q5. What is the difference between cold pressed mustard oil and normal mustard oil?

    Answer: The extraction method differs between cold pressed and refined oils, which impacts their nutritional content. Cold-pressed oils are healthier than refined oils because they are not cooked throughout the process, retaining the majority of the nutritional content. All of the cold-pressed oils are high in vitamin E, which has anti-inflammatory effects, and oleic acid, which promotes immunity.

    Q6. Can this mustard oil be applied on the face?

    Answer: Yes. Mustard oil has a high concentration of vitamin B complex, vitamin A, vitamin E, calcium, protein, and omega 3 fatty acids which are good for skin. These help us to minimise fine lines and wrinkles. It also aids in the removal of tan from the skin. If you have chapped lips, mustard oil can help. It's antibacterial and antifungal qualities keep acne at bay keeping our skin clean and glowing.

    Q7. Does this mustard oil turn grey hair to black?

    Answer: It contains vitamin A, which is similar to that found in black mustard oil, and stimulates hair growth by stimulating hair follicles. Selenium and healthy fats are also abundant in mustard oil, which contribute to the hair's lustre and strength. The oil also contributes to the darkening of the hair.



    YOU MAY ALSO LOVE THEM