• Cart Is Empty
  • Black Mustard Oil
  • Black Mustard Oil
  • Black Mustard Oil
  • Black Mustard Oil
  • Black Mustard Oil
  • Black Mustard Oil
  • Black Mustard Oil
  • Black Mustard Oil
  • Black Mustard Oil
  • Black Mustard Oil
  • Black Mustard Oil
  • Black Mustard Oil
product-details
product-details
product-details
product-details
product-details
product-details
product-details
product-details
product-details
product-details
product-details
product-details

Black Mustard Oil

₹150

Free Shipping On Order Above 500


WEIGHT

500ml     1 Litre    

Quantity





  • Shelf Life: 6 Months

    Cold pressed virgin edible oil, obtained from organically grown black mustard seeds via traditional Kachi Ghani method. No preservatives.

    How to use:Black mustard oil is more pungent and has a strong flavour then yellow mustard which makes it an excellent option for pickles and body massages.Benefits:Mustard oil has a high concentration of monounsaturated and polyunsaturated fats, which may assist maintain healthy cholesterol levels. When used topically, it can aid in the battle against bacterial and fungal infections. There is some evidence to support the use of mustard oil for sinusitis sufferers. Coughs, colds, and other respiratory diseases and irritants may be soothed with this remedy.
    Answer: The term kachi ghani refers to the 'cold press' extraction method for extracting oil from seeds. To extract mustard oil, mustard seeds are crushed at a low temperature, preserving the oil's inherent characteristics, antioxidants, and essential oils.


    Cold pressed virgin edible oil, obtained from organically grown black mustard seeds via traditional Kachi Ghani method. No preservatives.

    Write a review

        Bad           Good


    Ingredients Black mustard seeds

    How to use:

    Black mustard oil is more pungent and has a strong flavour then yellow mustard which makes it an excellent option for pickles and body massages.

    Benefits:

    Mustard oil has a high concentration of monounsaturated and polyunsaturated fats, which may assist maintain healthy cholesterol levels. When used topically, it can aid in the battle against bacterial and fungal infections. There is some evidence to support the use of mustard oil for sinusitis sufferers. Coughs, colds, and other respiratory diseases and irritants may be soothed with this remedy.

    Store at Room Temperature

    Q1. What is kachi ghani mustard oil?

    Answer: The term kachi ghani refers to the 'cold press' extraction method for extracting oil from seeds. To extract mustard oil, mustard seeds are crushed at a low temperature, preserving the oil's inherent characteristics, antioxidants, and essential oils.

    Q2. Which mustard oil is best for cooking, yellow or black?

    Answer:  Both yellow and black mustard oils are good for cooking but their usage depends on individuals and their food palette. Though they have similar nutritional values, the pungency quotient and the flavor profile differs a little. yellow mustard oil is less pungent with a mild flavour whereas black mustard oil has a strong pungent smell along with the flavor. But if we look at the Indian dishes and our traditional curry based diets, black mustard is often used.

    Q3. Is black mustard oil good for health? 

    Answer: Mustard oil is associated with a number of health benefits, such as, cardioprotective effects, reducing cellular growth in cancer, decreasing various headaches, and reducing rheumatoid arthritis. It is also used to treat fever, cold, lower back pains, muscle pains, psoriasis and fighting against skin infection.

    Q4. Is this mustard oil refined or cold pressed?

    Answer:  For the mustard oils from Vediko, the traditional cold-press method called kachi ghani is used. The oil is not cooked at any stage of production and hence retains its nutritious content.

    Q5. What is the difference between cold pressed mustard oil and normal mustard oil? 

    Answer: There is a variation in the extraction process between cold pressed and refined oils, which impacts the nutritional content. Oils that are cold-pressed are healthier than refined oils since they are not heated throughout the process, thus most of the nutrients are not lost during this process. Almost all of the cold-pressed oils are high in vitamin E, which has anti-inflammatory effects, as well as oleic acid, which enhances your immune function.

    Q6. Can this mustard oil be applied on the face?

    Answer: In addition to vitamins A and E, calcium and protein, mustard oil is also high in omega-3 fatty acids. As a result, wrinkles and fine lines are reduced. In addition, it aids in the removal of tan from the skin. As for chapped lips, mustard oil is a miracle worker. Moreover, due to its pungent smell, black mustard oil also act as a mosquito repellent.

    Q7. Does this mustard oil turn grey hair to black? 

    Answer: The organically grown black mustard seeds used to prepare this oil contain vitamin A, which activates hair follicles and accelerates hair growth. As a rich source of vitamin A and E as well as protein, calcium, Omega-3, and Omega-6 fatty acids, black mustard seed oils strengthen your hair from the root and reduce the amount of hair you lose. In addition to its antioxidant properties, mustard oil is also high in selenium and good fats, which help to give hair its natural lustre and strength. Hair darkening is also aided by the oil.

    Q8. Does this cold pressed mustard oil increase cholesterol?

    Answer:  Due to its high monounsaturated and polyunsaturated fat content, yellow mustard oil might help you maintain a healthy cholesterol level. A reduction in LDL ('bad') cholesterol and an increase in HDL ('good') cholesterol decreases the risk of heart disease.



    YOU MAY ALSO LOVE THEM